Ωτορινολαρυγγολόγος - Βλασταράκος Πέτρος

 
Τηλέφωνο 2114085381
 
Γραμματεία ραντεβού: 6936610636
 
Κινητό 6977803852
 
 
 
 
 

Χειρουργική Στοματοφάρυγγα

 
 1. Αμυγδαλεκτομή
  Οι παρίσθμιες αμυγδαλές (ή απλά αμυγδαλές) είναι συναθροίσεις λεμφικού ιστού στα πλάγια του στοματοφάρυγγα.
  Είναι μέρος του αμυντικού συστήματος του οργανισμού, με σημαντικό ρόλο στη δημιουργία αντισωμάτων έναντι ξένων ουσιών (αντιγόνων) που έρχονται σε επαφή με τον οργανισμό μέσω των τροφών, μέχρι την ηλικία των 3,5 ετών περίπου. Στη συνέχεια η σημασία τους περιορίζεται, ενώ το ρόλο τους αναλαμβάνουν οι λεμφαδένες, που βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλο το σώμα, και ο λεμφικός ιστός των μεγάλων συμπαγών σπλάγχνων (π.χ. ήπαρ, σπλήνας).Η χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών (αμυγδαλεκτομή) είναι μια επέμβαση που διενεργείται και σε παιδιά και σε ενήλικες. Από την πλειάδα των ενδείξεών της, κεντρικής σημασίας είναι η διενέργειά της σε περιπτώσεις υποτροπιάζουσας αμυγδαλίτιδας, με εμφάνιση περισσοτέρων των 2 επεισοδίων ανά έτος που χρειάζονται αντιβιοτική θεραπεία.
  Αμυγδαλεκτομή διενεργείται επίσης για την αντιμετώπιση αποφρακτικών φαινομένων σε παιδιά (αποφρακτική υπνική άπνοια), συνήθως σε συνδυασμό με την αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια). Σε ενήλικες τέλος, η αμυγδαλεκτομή μπορεί να συνδυαστεί με φαρυγγο-υπερωϊοπλαστική για την αντιμετώπιση επεισοδίων άπνοιας κατά τον ύπνο, αφού βέβαια προηγηθεί προσεκτική προεγχειρητική μελέτη της σοβαρότητας αυτών.Η αμυγδαλεκτομή διενεργείται υπό γενική αναισθησία. Αποκολλώνται προσεκτικά οι αμυγδαλές από την κοιλότητα που τις φιλοξενεί, ενώ διενεργείται αιμόσταση, συνηθέστατα με χρήση απολινώσεων (ραμμάτων) στο κατώτερο όριο αυτών (κάτω πόλος αμυγδαλής) και διπολικής διαθερμίας στην υπόλοιπη επιφάνεια του χειρουργικού πεδίου.
  Μετεγχειρητικά χορηγούνται παυσίπονα για 5 ημέρες και συστήνεται ειδική δίαιτα για τουλάχιστον 10 ημέρες για την αποφυγή μετεγχειρητικής αιμορραγίας. Τόσο τα ράμματα, όσο και οι μετεγχειρητικές εφελκίδες αποπίπτουν μόνα τους κατά την 7η έως 10η ημέρα.
  Ο ασθενής επανέρχεται στις κανονικές του δραστηριότητες σε 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση.
 2. Αντιμετώπιση ροχαλητού/άπνοιας
 3. Φαρυγγο-υπερωϊοπλαστική
 4. Εκτομή σταφυλής
 5. Εκτομή θηλωμάτων στοματοφάρυγγα
 6. Βιοψία γλώσσας