Ωτορινολαρυγγολόγος - Βλασταράκος Πέτρος

 
Τηλέφωνο 2114085381
 
Γραμματεία ραντεβού (09:00 - 19:00): 6936610636
 
Κινητό 6977803852
 
 
 
 
 

Παιδολαρυγγολογία – Έλεγχος ακοής

 
  1. Τυμπανομετρία – έλεγχος ακουστικού αντανακλαστικού
  2. Παιχνιδο-ακοομετρία
  3. Τονικό ακοόγραμμα (> 4 ετών)
  4. Ωτο-ακουστικές εκπομπές
  5. Ακουστικά προκλητά δυναμικά του εγκεφαλικού στελέχους
  6. Έλεγχος αδενοειδών εκβλαστήσεων
  7. Έλεγχος αμυγδαλών
  8. Αδενοτομή
    Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) είναι συναθροίσεις λεμφικού ιστού στο ρινοφάρυγγα (οπίσθιο μέρος της μύτης). Είναι μέρος του αμυντικού συστήματος του οργανισμού, με σημαντικό ρόλο στη δημιουργία αντισωμάτων έναντι αερομεταφερόμενων ξένων ουσιών (αντιγόνων), μέχρι την ηλικία των 3 ετών περίπου. Στη συνέχεια η σημασία τους περιορίζεται, ενώ το ρόλο τους αναλαμβάνουν οι λεμφαδένες, που βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλο το σώμα, και ο λεμφικός ιστός των μεγάλων συμπαγών σπλάγχνων (π.χ. ήπαρ, σπλήνας).Η χειρουργική αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων (αδενοτομή) διενεργείται συνήθως σε παιδιά με συχνές ωτίτιδες, έντονο ροχαλητό, δυσχέρεια ρινικής αναπνοής, αποφρακτική υπνική άπνοια (συχνά σε συνδυασμό με αμυγδαλεκτομή), δυσχέρεια ρινικής αναπνοής και διαταραχές της σίτισης.
    Η απόφραξη της μύτης που προκαλεί η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα το λεγόμενο αδενοειδές προσωπείο. Το παιδί έχει το στόμα μισάνοιχτο με τη γλώσσα εν μέρει εκτός της στοματικής κοιλότητας και μοιάζει με μισοκοιμισμένο. Δυνατόν να υπάρχουν και ορθοδοντικές ανωμαλίες από την περιορισμένη ρινική αναπνοή και τη συχνή παραμονή της γλώσσας εκτός της στοματικής κοιλότητας, οι οποίες να χρειαστεί να διορθωθούν με σιδεράκια, σε ηλικία που θα υποδειχθεί βέβαια από τον Ορθοδοντικό.Η αδενοτομή γίνεται υπό γενική αναισθησία. Παρότι οι αδενοειδείς βρίσκονται στο ρινοφάρυγγα, η αφαίρεσή τους γίνεται διαμέσου του στόματος. Ο χειρουργός ανασηκώνει τη μαλακή υπερώα και αφαιρεί τη μάζα των αδενοειδών εκβλαστήσεων με χρήση ειδικών μεταλλικών αδενοτόμων ελέγχοντας συγχρόνως τις ενέργειές μέσω ενός μικρού καθρέπτη (οπίσθια ρινοσκόπηση). Ακολουθεί αιμόσταση με χρήση διπολικής διαθερμίας. Μετεγχειρητικά δε χρειάζεται ιδιαίτερη παυσίπονη αγωγή, ενώ η δίαιτα είναι κανονική, αποφεύγοντας όμως τα καυτά φαγητά για περίπου 7 ημέρες.
    Ο ασθενής επανέρχεται στις κανονικές του δραστηριότητες σε 5-7 ημέρες μετά την επέμβαση.Οι αδενοειδείς μπορούν να αφαιρεθούν και με πιο σύγχρονα εργαλεία, όπως η διαθερμία/αναρρόφηση (απλή ή ραδιοσυχνοτήτων), ή ο μικροτόμος ( micro-shaver). Κατά την άποψή μας, στην πρώτη περίπτωση υπάρχει έντονη μυρωδιά του παιδιού για 7 ημέρες μετεγχειρητικά που προβληματίζει τους γονείς, ενώ στη δεύτερη αχρείαστα μεγάλη απώλεια αίματος, γι’ αυτό και προτιμάται η κλασική αδενοτομή.
  9. Αμυγδαλεκτομή
  10. Μυριγγοτομή – τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού (ventilation tubes)
  11. Διατομή βραχέος χαλινού γλώσσας
  12. Διόρθωση αφεστώτων ώτων – Ωτοπλαστική